woensdag 26 augustus 2015

De koek is op (en de kroner ook)

Na een avond waarin Brigitte Mark genadeloos afmaakte met een potje Machi Koro (bedankt tonijnvissersboot), genoten we van een goede nachtrust in Blåbjerghus B&B en een voedzaam ontbijtje. 

Om tien uur was het tijd voor de eerste bezienswaardigheid, Minibyen. Een soort Madurodam, maar dan groter én kleiner ;-). De schaal is namelijk 1:10 en na een half uurtje heb je het wel gezien. We hadden het idee dat er niet veel aan onderhoud wordt gedaan.. dat is wel jammer. We zijn benieuwd of er na ons veel andere bezoekers zijn geweest met dit slechte weer.

Na dit bliksembezoek reden we verder naar Esbjerg om de oude watertoren te beklimmen. Binnen waren wat voorwerpen tentoongesteld. De klim zelf viel wat tegen, je kon alleen via een raampje naar buiten kijken op het hoogste punt.Aangezien we een early check-in aangevraagd hadden en deze goedgekeurd was, trokken we al vroeg richting de Bossen's B&B (aanrader). We werden verwelkomd door een aardige man die ons een rondleiding gaf door het mooie sousterrain waar de kamers zich bevinden. De goede man heeft een wifi wachtwoord verzonnen, daar wordt je bang van.. (26 tekens)! Gelukkig is het het snelste internet tot nu toe, de foto's waren zo geupload.

Ribe, het oudste stadje van Scandinavië, is onlangs gekozen tot Europa's Mooiste Stadje. Het centrum van Ribe ligt op loofafstand van de B&B dus we lieten de bezineslurper staan en gebruikten de benenwagen. We hadden wat gelezen over lunch bij een bakkerij, maar er vlogen iets te veel vliegen rond voor onze smaak (het vliegenincident in Duitsland is nog niet vergeten) dus keken we verder. Na onze oude vriend Tripadvisor geraadpleegd te hebben kozen we voor café Rypen. Als lunch smulde Mark van een burger en Brigitte van quesadillas. Op internet zagen we dat het Ribe vikingcenter waar we eerst heen wilden gaan, maar tot half vier geopend zou zijn. Dit leek ons iets te kort dus gingen we naar het Ribes Vikinger Museet. Daar zagen we de geschiedenis van Ribe van de Vikingtijd tot aan de middeleeuwen.


Na het museumbezoek hadden we zulke vreselijke honger dat we een ijsje gingen eten!! 


's Avonds gingen we nog naar de ronleiding door Ribe, gegeven door een Night Watch Man. Hier werd in een uurtje de (voornamelijk religieuze) historie van de gebouwen in Ribe uit de doeken gedaan.

De Night Watch Man
De Kathedraal van Ribe

Een straatje in de schemering.
Morgen vroeg vertrekken we weer naar Nederland. We vinden vakantie allebei erg leuk maar kijken er erg naar uit om weer in ons eigen bed te slapen en normale Nederlandse prijzen te betalen! :)

Gereden kilometers: 2906,3 km

1 opmerking: