woensdag 12 augustus 2015

De kortste douche aller tijden

De dinsdag begon helaas bijzonder regenachtig. Pas om 06:56 werd het droog en konden we zonder paraplu de tent inpakken maar de boel was nog steeds nat. Na alles in de auto gestopt te hebben konden we uitchecken. We konden alleen de pas voor de slagboom niet meer vinden (en die is nog steeds zoek...). Gelukkig voor ons hoefden wij geen 75 euro te betalen maar zei de man achter de balie alleen "ach, shit happens". Dat scheelde ons weer een zorg!

Nu kon het volgen van de Margriet route echt beginnen. Na het volgen van enkele van de bloemerige bordjes kwamen we bij ons eerste doel aan: Dybbøl Mølle. Helaas hadden we hier niet zoveel tijd want we hadden gereserveerd op de pont naar het middelste eiland,  Fyn. Toch konden we nog even rondkijken en wat foto's maken. Helaas was de molen ook nog gesloten dus weldra zaten we weer in de auto.

Met alle water zijn veerponten een normaal (hoewel niet bijzonder goedkoop) vervoermiddel in Denemarken. Ons tochtje tussen Fynshavn en Bøjden duurde zo'n 50 minuten waarbij de auto gewoon in het ruim mee kon. De zin om een duik in de frisse zee te nemen werd ons ontnomen door duizenden (miljoenen?) kwallen in de zee :(. Na aankomst aan de andere kant reden we op ons gemakje richting Egeskov, het eerste slot op het programma.

Omdat we toch wel trek hadden gekregen stopten we onderweg in Faaborg, een klein stadje aan het water (het is overigens bijzonder lastig in Denemarken een stadje te vinden dat niet aan het water ligt ;) ). Op aanraden van Lonely Planet hebben we ons hier tegoed gedaan aan Fiskefrikadellen. Wel uit de magnetron, maar door de remouladesaus nog steeds erg smakelijk.

Op de weg terug naar de auto was er nog iets over een standbeeld van een man die aan de uiers van een koe zoog maar dat hebben we maar snel vergeten :/

Na het bezoek aan dit gezellige stadje vervolgden we de reis naar Egeskov slot. Een van de mooiste renaissancekastelen van Europa. Het werd in 1554 opgetrokken in een meer en het rust op eiken palen, zo talrijk dat het kasteel de naam 'Eikenbos' kreeg! De huidige eigenaar heeft een paar thematische musea geopend. Zo kun je een collectie van oude motoren, voertuigen, vliegtuigen en brandweerauto's bekijken, maar ook een creepy poppen collectie waar je nachtmerries van krijgt..

Als eerste besloten we de tree top walk te doen, een spannend avontuur op +/- 30 meter hoogte. Via gammele bruggetjes liepen we van boomtop naar boomtop. Na deze inspanning trakteerden we onszelf op een ijsje. Nouja.. ijsje??! Het ijsje met de maat 'groot' was zo groot als een suikerspin op de kermis.

Om de calories weer te verbranden namen we een kijkje in het doolhof. Ontworpen door Piet Hein. Het leek even uitzichtsloos te worden voor Mark en Brigitte, maar gelukkig vonden we met hulp van een stel Belgen de uitgang. Gelukkig maar, anders moesten jullie onze reisverhaaltjes missen... :(

Rondom het kasteel ligt een prachtig park met barokke tuinen en eeuwenoude bomen. Het park was werkelijk fantastisch, vooral de grote rozentuin. Uiteindelijk hebben we een uur of 4 doorgebracht bij het Slot.

Hierna hadden we erge honger, dus we vervolgden onze reis naar de camping. We hadden geboekt bij een 5 sterren camping dus hadden hoge verwachtingen. Helaas werden deze niet waargemaakt. Om gebruik te maken van het warme water, moet je 70 eurocent per 3 (!) minuten betalen.. De receptie was maar tot 18:00 open (in het hoogseizoen, al zou je dat niet zeggen. Zo rustig is het). En het eten was duur, veel te zout en het vlees was taai. (Aanvulling door Brigitte) En het stikt van de langpootmuggen. Het lijkt erop dat al onze buren op de camping met vakantie zijn naar een andere camping, want er is gewoon *niemand* thuis. Het is wel lekker rustig zo...

Vandaag (12 augustus) vertrekken we naar het eiland Ærø. We zijn al vroeg klaar om te vertrekken, want Mark dacht dat we om half negen moesten vertrekken, terwijl de boot pas om 10:15 gaat. En die heeft wiskunde gestudeerd! ;-)

Gereden kilometers: 742,1

Denmark 2015 12 august

1 opmerking: