zaterdag 15 augustus 2015

Neer en op

Aangezien de bezienswaardigheden van vandaag op 5 minuten van de camping lagen, hadden we een rustig dagje. 's ochtends sliepen we uit en deden we de was. We hadden de droger blijkbaar verkeerd ingesteld want de was was nog wat vochtig, maar niks wat een waslijn niet kan oplossen.
Halverwege de dag waren deze mensen ook verdwenen. Staan we daar in ons eentje aan het eind van het veld haha.

Ondertussen deden we nog even boodschappen, waar we wederom wat werden aangekeken (zien we er dan met ons blonde haar zo uit als toeristen?!), maar dat zijn we inmiddels wel gewend.

Na de lunch ging de tocht naar Liselund, een klein slot met een mooie aangelegde tuin. Het slot (nou ja, meer een groot uitgevallen huis) is bijzonder omdat alle meubels binnen nog origineel uit de 18e eeuw komen. We moesten zelfs sloffen om onze schoenen doen om de vloer te beschermen. De rondleiding werd gedaan door een aardige oude man, die geen Engels sprak maar wel Duits, wat op zich wel uit kwam omdat de rest van de mensen ook duits was.

Het "slot" Liselund.

Alle meubilair is origineel 18e eeuws.
De andere grote "attractie" op Møn zijn de krijtrotsen. Hier is net als bij de bekende White Cliffs of Dover het land wat opgestuwd waardoor meer dan 100m hoge kliffen zijn ontstaan. Dit gezicht wilden we ons niet laten onthouden, maar we moesten daarvoor natuurlijk wel naar beneden. Gelukkig stond op de kaart een aantal plaatsen aangegeven waar trappen te vinden waren. Eén van deze plekken was bij Liselund dus wij dachten twee vliegen in één klap te kunnen slaan. Eenmaal beneden bleek echter dat het strand geblokkeerd was door een paar aangespoelde bomen en omdat het hoogtij was konden we er ook niet meer langs. Er zat maar een ding op, weer terug omhoog. Brigitte telde 293 treden op de terugweg... nou ja in ieder geval goed voor de conditie haha.

We zitten hier best hoog.
Toch wilden we wel graag de befaamde rotsen zien, dus zetten we onze weg voort naar het meer toeristische GeoCenter Møns Klint. Dat is zo'n natuurmuseum met dinosaurus tentoonstellingen etc. Het was ietwat op kinderen gericht maar goed we kwamen natuurlijk ook voor het uitzicht. Toen we aankwamen trok er net een buitje over. Dan maar even in de auto wachten. Alleen de was hangt nog buiten... oeps! Dan maar even een extra keer in de droger.


Daar zijn ze dan, de krijtrotsen.

Na een goede tien minuten afdalen stonden we dan eindelijk aan de voet van de rotsen. Het was een indrukwekkend gezicht. Met een beetje pootje baden kon je nog een eind verder wandelen maar we waren na alle inspanningen bij Liselund al moe genoeg dus we besloten weldra weer naar boven te gaan. 

In het winkeltje bij de GeoCenter waren tshirts te koop met daarop de tekst "I did it, all 994 steps!", refererend aan de trap bij het GeoCenter. Wat een watjes, wij hadden 1580 treden gedaan, maar daar waren dan weer geen tshirts voor...

's Avonds hebben we nog even in het onverwarmde zwembad op de camping gedobberd maar aangezien we daar alleen kippenvel van kregen hebben we de avond maar snel voortgezet bij het restaurantje waar we een lekkere pizza hebben gegeten.

Gereden kilometers: 1189.4

1 opmerking:

  1. Weer wat geleerd. Wist eerlijk gezegd niet dat er in Denemarken ook krijtrotsen zijn. Heb waarschijnlijk op school zitten pitten tijdens die les ;-). Wat een mooi land is Denemarken. Veel plezier morgen!

    BeantwoordenVerwijderen