maandag 24 augustus 2015

There and back again

Ondanks de overnachting in het hotel konden we niet lang uitslapen, want we konden slechts ontbijten tot 9 uur 'ochtends! Gelukkig was het wel lekker en we gingen verkwikt op weg.

Als eerste gingen we naar Voergaard Castle, volgens de advertenties een van de mooiste Renaissance kastelen van Denemarken. Van de buitenkant was het niet heel erg bijzonder en ook de tuin was niet het toonbeeld van landschapsarchitectuur. We besloten dan toch maar naar binnen te gaan.

Voergaard Castle
Daar bleek het gelukkig een stuk beter gesteld met de pracht en praal. We kregen een papieren rondleiding mee (de mevrouw die tekst en uitleg gaf bleef stoicijns Deens praten, ook toen er zich 10 Duitsers bij de groep aansloten), en hebben veel mooi uitgeruste kamers gezien met Europese (en een paar oosterse) kunstwerken uit zo'n beetje alle tijdperken. Helaas mochten we geen foto's maken om dit met jullie te delen.


Rond het middaguur vervolgden we onze weg naar het noorden. Vlak voor het einde van Denemarken gingen we nog bij de "Ondergezande kerk" kijken, die in de 19e eeuw deels werd afgebroken omdat het oprukkende zand het dreigde te bedelven. Hier bleek echter niet heel veel meer te zien dan een witte toren die je (uiteraard tegen betaling) kon beklimmen. Die eer hebben we aan ons voorbij laten gaan.

"Ondergezande" kerk
Toen was het toch echt het uur van de waarheid. We parkeerden in Grenen, het noordelijkste puntje dat met de auto te bereiken is. Van daaruit kun je 2km door het zand lopen of je laten vervoeren door een tractor met een wagonnetje erachter. We kozen toch maar voor dat laatste omdat de dag toch al aardig vorderde.

Met dit busje werden we naar de zee vervoerd.
Bij het allerallerallernoordelijkste puntje van het Deense vasteland is uiteindelijk niet zo heel veel spannends te zien, het is voornamelijk zee, maar er komen wel twee zeeen bij elkaar: de Noordzee en de Baltische zee. Bij weinig wind levert dit een mooi tafereel op waar je de scheidingslijn kan zien, maar omdat het vandaag best wel hard woei moesten we goed kijken om te zien hoe de golven tegen elkaar aan botsten. We hebben even pootje gebaad aan de twee kanten van de landtong en gingen toen weer terug.

De twee zeeen komen bij elkaar.
En net op tijd want de anderhalve week zon was nu toch echt ten einde en het begon hard te regenen. Gelukkig hebben we voor vandaag een hutje op een camping gereserveerd. Hier moeten we ook voor 10 uur uitgecheckt zijn maar we zitten in ieder geval wel droog.

Zoals het er naar uit ziet reizen we nog twee dagen langs de kust naar het zuiden en gaan dan donderdag weer op weg naar Nederland.
Gereden kilometers: 2494.9

1 opmerking: