donderdag 20 augustus 2015

Van Bluetooth tot Denemarken

Vanochtend reden we weg uit Odense om afscheid te nemen van Fyn en door te rijden naar Jylland, waar de rest van onze reis zal plaatsvinden.

Het Museum van de Geschiedenis van Verpleegkundigen
Net in Jylland aangekomen stopten we eerst in Kolding, waar zich in een oud kinderziekenhuis het Deens Museum van de Geschiedenis van Verpleegkundigen bevindt. Ook al studeert Brigitte niet meer om verpleegkundige te worden vond ze het nog steeds interessant om er meer over te weten te komen. We zagen diverse instrumenten en methodieken van rond 1800 tot de jaren '50. Helaas was veel tekst alleen in het Deens beschikbaar zodat we niet van alles het doel konden achterhalen.

Vroeger was dit de enige manier om te scheren

Een arme drommel zijn blinde darm wordt verwijderd
Gesteriliseerde instrumenten.
Hierna ging de tocht naar Jelling. Hier staan twee stenen uit de 10e eeuw, waarin Harold Bluetooth aankondigt dat hij Denemarken en Noorwegen heeft overwonnen en heeft bekeerd tot het Christendom. Ook is dit het eerste voorkomen van het woord 'Denemarken' in de geschiedenis. We verwachtten alleen de stenen te kunnen zien en er een korte stop van te maken, maar onlangs was een compleet nieuw bezoekerscentrum gereed waar op moderne wijze de geschiedenis van Denemarken en de stenen uit de doeken werd gedaan.

Harold verklaart Denemarken voor geopend.

Zo komt Bluetooth aan zijn naam en logo.
Geschiedenis van de kerk, origineel gebouwd door Bluetooth.
Brigitte Le Blanc in runen
Onder andere was er een stamboom te zien waaruit blijkt dat de huidige koningin Margreet II een directe afstammeling is van Bluetooth en zijn vader Gorm, en er werd kleurig bij verteld hoe de kroon door de jaren heen met veel bloedvergieten van de ene op de andere persoon is over gegaan.

Stamboom van de Deense Koninklijke Familie.
Daarna vervolgden we onze weg naar de camping, maar uiteraard niet zonder onderweg nog even te stoppen voor een lekkernij. Brigitte werkte een chocolade koek naar binnen en Mark verorberde een kokos makroon.

Gisteren hadden we een camping uitgezocht die goede faciliteiten en reviews had, maar eenmaal daar aangekomen bleek dat omdat het in Denemarken laagseizoen is, de receptie alleen in het weekend geopend was. Ook waren zo'n beetje alle toilets en douches op slot. Niet voor één gat te vangen reden we een stukje van de weg terug waar we een 'terras camping' hadden gezien. Deze bleek gelukkig wel open en er was voldoende plaats. Alles ziet er netjes uit en we hebben een prachtig uitzicht!

Een prachtig uitzicht op de terrassen camping.

Morgen en overmorgen gaat de tocht naar Silkeborg en Aarhus, tot dan :)


Gereden kilometers: 1940.1

3 opmerkingen:

  1. Wow wat een prachtig uitzicht vanaf jullie tent! Dat lijkt me prachtig wakker worden morgen ochtend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is het laatste wat je verwacht.Heuvels! Wat een mooie plek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om het allemaal te lezen en zien, erg mooi groen allemaal ! Nog veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen