woensdag 19 augustus 2015

Erwassus...

Vandaag waren we voor het laatst op Sjællan, het eiland waar ook de hoofdstad Kopenhagen op ligt. Na anderhalf uur rijden kwamen we aan bij den Fynske Landsby (Funense dorp). In de kelderverdieping van het bezoekerscentrum bekeken we een tentoonstelling met oude voorwerpen. Te midden van de stad Odense liggen enkele bewerkte akkers, verborgen achter een rij bomen rond een realistisch nagemaakt Deens dorpje uit de tijd van H.C. Andersen. Smalle wegen brachten ons naar boerderijen uit de 18de en 19de eeuw, maar ook naar een molen, een school en een café, ingericht met originele meubels. Hier serveerden ze simpele, maar smaakvolle maaltijden in de mooie tuin. Na de maaltijd hadden we het wel gezien (het werd een beetje same old, same old).


We reden door naar het centrum van Odense, de op twee na grootste stad van Denemarken. Ze ademt de leuke sfeer van een toeristische provincie- en studentenstad. Hans Christian Andersen, die met Het meisje met de zwavelstokjes miljoenen kinderen aan het huilen bracht, werd in 1805 in Odense geboren. Als eerste bezochten we het H.C. Andersens hus, het geboortehuis zelf is een beetje naar de uiterste rand verbannen. In het moderne museum zelf vind je zalen met informatie over de gebeurtenissen in de tijd waarin Andersen leefde, een ronde zaal met een groot fresco dat zijn leven verhaalt in acht taferelen, een bibliotheek met vertalingen van zijn boeken in tientallen talen, een zaal met kunst en rariteiten (zoals het touw dat hij altijd bij zich had om in geval van brand via het raam te ontsnappen) en nog veel meer. Aan het eind van de tentoonstelling kun je het piepkleine geboortehuis binnen. Hij woonde hier van 1805 tot 1807.


In Lonely planet hadden we over een chocoladewinkel gelezen. Lonely planet omschreef het als volgst: Happiness, it turns out, is one of the rainbow-hued macarons sold from this tiny den of sweetness. Or maybe happiness is the lemon and white-chocolate tart. Or the brownies. Or possibly the homemade ice cream. We genoten er van een erg lekker ijsje, en namen een chocolade macaron en een soort van negerzoen mee om later van te smullen. 


Na aankoop van een entree ticket tot het H.C. Andersens museum mochten we gratis het huis waarin hij is opgegroeid bezoeken. Hij woonde hier van 1807 tot 1819 in de drie kleine vertrekken samen met zijn ouders en nog twee andere, erg arme gezinnen. Zijn vader overleed er op 33-jarige leeftijd.


Een oud klein huisje tussen de moderne gebouwen

Ondertussen was het alweer vijf uur en besloten we naar de camping te gaan, het is ongelooflijk. Zelfs in het hoogseizoen (of was dat nou alweer voorbij in Denemarken??) is geen enkele camping vol. We mochten onze tent opzetten op een leuk veldje dichtbij alle voorzieningen en een klein zwembad. Helaas was dat zwembad om 18:00 alweer dicht, dus we hebben niet kunnen zwemmen. Morgen rijden we door naar het grootste gedeelte van Denemarken, Jylland.

 
Gereden kilometers: 1733.6

2 opmerkingen:

 1. nou ben jullie een paar dagen aan het volgen haha
  lijkt me wel een mooi land en leuk dat jullie een blog bijhouden
  en op naar nog veel mooie plekjes
  veel plezier samen :))

  groetjes Erwin A

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt mij ook een leuk land om te bezoeken. Had daar nooit bij stilgestaan. En zo te zien lukt het goed om de tent op te zetten. Verborgen talenten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen